NYHEDER

 

Gåture i naturen i 2019  

SEM HEDE MED HISTORISKE SPOR
Dato: Tirsdag den 9. april kl. 18.30-20.30
Mødested: Edderup Autoophug, Havndalvej 45, 9550 Mariager
Turleder: Mariager Fjord Soroptimisterne v/ Karen Elise Brinkman
OBS: Betalingen går til at støtte Julemærkehjemmet i Hobro. Pris: 20 kr.
Poul Rasbech, Sembygård, vil guide os over Sem Hede. Oprindeligt blev Sem Hede fredet for at bevare nogle meget velholdte oldtidsagre. De findes stadig, men i dag er området lige så vigtigt, fordi det er et stykke oprindeligt hede. På denne historiske dato vil vi også stoppe ved et lille vandhul, hvor den første nedkastning til Hvidstengruppen fandt sted. I marts måned 2018 var det netop 75 år siden, at Hvidstengruppen modtog deres første containere på Sem Hede. Vi går sammen på opdagelse i naturen, får frisk luft, bliver klogere og gør samtidig en forskel for børn på Julemærkehjemmet i Hobro. 
 
ØLS SKÆPPE · ET LEVN FRA ISTIDEN 
Dato: Tirsdag den 7. maj kl. 19-21
Mødested: Øls Kirke, Kirkevej 2A, 9500 Hobro
Turleder: Mariager Fjord Soroptimisterne v/Ellen og Bent Nielsen
OBS: Betalingen går til at støtte Julemærkehjemmet i Hobro. Pris: 20 kr.
Vi vil starte med at nyde den flotte udsigt fra kirkegården og så går turen mod Øls Skæppe. Øls Skæppe er et af Danmarks største dødishuller, med sine ca. 15 meters dybde virker det meget dramatisk. I istiden blev en kæmpe isklump dækket af sand, ler og grus, så klumpen lå godt isoleret og smeltede langsomt, måske over flere hundrede år, og efterlod sig dette imponerende hul. Landmand Poul Vagn Nielsen vil fortælle om stedet, og vi får også et kig ned i Fædalen. Vi går sammen på opdagelse i naturen, får frisk luft, bliver klogere og gør samtidig en forskel for børn på Julemærkehjemmet i Hobro.
 
KATBJERG ODDE · EN SMUK PERLE 
Dato: Tirsdag den 4. juni kl. 19-21
Mødested: Katbjerg, Hobrovej, 9550 Mariager
Turleder: Mariager Fjord Soroptimisterne, v/Inger Taylor
OBS: Betalingen går til at støtte Julemærkehjemmet i Hobro. Pris: 20 kr.
Katbjerg Odde er et fredfyldt sted, hvor orkidéer blomstrer, og insekterne trives på en lun sommeraften. Turen går fra landsbyen Katbjerg på snoede stier til Odden og Mariager Fjord. Undervejs falder terrænet 45 højdemeter og naturen varierer fra artsrige overdrev til strandenge og gammel bøgeskov med snoede vandløb. Vi går sammen på opdagelse i naturen, får frisk luft, bliver klogere og gør samtidig en forskel for børn på Julemærkehjemmet i Hobro.
 
MARIAGER GOLFKLUB OG FORTIDSMINDER
Dato: Mandag den 9. september kl. 18.30-20.30
Mødested: Mariager Golfklub, Mariagervej 101, 9560 Hadsund
Turleder: Mariager Fjord Soroptimisterne v/Birte og Anders
Christiansen og Birthe Lund
OBS: Betalingen går til at støtte Julemærkehjemmet i Hobro. Pris: 20 kr. 
Greenkeeper Anders Christiansen vil lede os og fortælle om området. På golfanlægget møder vi et mix af fjordudsigt, skov og plantage.
I forbindelse med anlæg af banen fandt man spor tilbage til bronzealderen: fem gravhøje og en hulvej. Midt på ruten vil vi holde en lille forfriskningspause i ”Lynhytten”. Vi går sammen på opdagelse i naturen, får frisk luft, bliver klogere og gør samtidig en forskel for børn på Julemærkehjemmet i Hobro.

 

Fri for Mobberi - et spændende oplæg fra Red Barnet 

Vi havde en rigtig spændende foredrag af Red Barnet, der sammen med Mary Fonden og Børns Vilkår er Red Barnet gået i alliance for at bekæmpe mobning i fællesskab. Det foregik den 21/2 på restaurant Orkideen på Dania ved Mariager.

Uddannelseskonsulent Hanne Petersen, Skanderborg fra Red Barnet fortalte om, hvad mobning er - også i den digitale verden, hvorfor det opstår, strategier for at forhindre mobberi og hvad Red Barnet gør for at forebygge det.

Red Barnet har i samarbejde med Mary Fonden sat fokus på mobning og bl.a. udarbejdet et antimobbeprogram for 0-9 årige, fagfolk og forældre, ”Fri for Mobberi”

Når vi hjælper børn med at være gode kammerater, fra de er helt små, forebygger vi mobning på længere sigt. Det er tanken bag ”Fri for Mobberi”- programmet.

De voksne omkring børnene spiller også en stor rolle, de har indflydelse på børns trivsel og er med til at præge stemningen og kulturen i børnenes verden. Derfor spiller de en vigtig rolle, når mobning skal forebygges.

”Fri for Mobberi” programmet lægger bl.a. vægt på at lære børnene at vise omsorg for hinanden, at sige stop og finde modet til at forsvare kammerater, der har svært ved at forsvare sig selv. Meget af det kan der trækkes paralleller til i de voksnes verden.
 

Spændende fortælling om Universets finurligheder

   

Vi var så heldige at få Majken til Hobro den 20. september, hvor hun holdt et hyggeligt og spændende foredrag om smukke stjerner, Universet og livet som astrofysiker:

Galakser i en uendelighed, røde og blå stjerner, grundstoffers dannelse og eksploderende supernovaer var nogle af de mange spændende fortællinger, som tilhørende blev meget klogere på, da astrofysiker Majken Brahe Ellegaard Christensen besøgte Hobro.

De cirka 40 tilhørere, der var mødt op til foredraget ’Fra Big Bang til i dag’ torsdag aften den 20. september på Hobro bibliotek, blev beriget med en utrolig spændende fortælling om Universet. Mange oplevede, at de pludselig godt kunne forstå, hvorfor der er stor sandsynlighed for, at der kan være liv andre steder i rummet og hvor de grundstoffer, vi alle er lavet af, egentlig kommer fra. 

Majken Brahe Ellegaard Christensen formidlede den meget komplicerede viden på en måde, så alle kunne være med. Det er dog ikke er sikkert, at alle kan huske det hele, for der var rigtig mange spændende fortællinger. Eksempelvis er det sjovt, at vi har bestemt, at den varme vandhane skal være rød og den kolde blå, for det forholder sig lige modsat med stjernerne. De største og varmeste stjerner lyser nemlig blåt, hvorimod de mindre varme stjerner lyser rødt. Vores egen sol lyser gulligt. Ved hjælp af smukke billeder fra rummet og skitser af stjerner kunne Majken forklare baggrunden.

En anden fortælling var, at vores solsystem ligner rigtig mange andre solsystemer i Universet. Der er intet, der tyder på, at der er noget specielt ved vores solsystem, der gør, at der lige præcis er kommet liv her. Der er uendeligt mange stjerner i Universet. Majken B. E. Christensen forklarede: ”Hvis du tager alle sandkorn på jorden, - ved Vesterhavet, på Tenerife, i Sahara, i Australien og alle andre steder – og ganger hvert enkelt med 10.000, så har du et bud på, hvor mange stjerner, der er i universet. Så den statistiske sandsynlighed for, at der er liv mange steder i rummet er faktisk ret stor, fordi vi mener, der er planeter om de fleste stjerner". Udfordringen er, at afstandene er så store og vi har ikke opfundet teknologi til at kunne kommunikere så langt væK.

Tilhørerne fik forklaret og vist, hvordan stjerner og deres planeter og måner bliver dannet af støv i rummet. Støvet består af forskellige stoffer, der kommer fra stjerner, der kollapser og eksploderende supernovaer. På grund af tyngdekraft mellem masser og bevægelse i rotation, bliver støvet presset sammen til at forme stjerner. Og når det sker, bliver grundstoffer dannet. Hydrogen bliver presset sammen til helium, som presses sammen til kulstof osv., indtil et vist punkt, hvor der skal bruges energi for at presse stjernens kerne yderligere sammen. Indtil det punkt bliver der frigivet energi, som vi ser som lys fra stjernerne på nattehimlen.

I spørgetiden ville tilhørerne vide, hvorfor Majken B. E. Christensen valgte at blive astrofysiker, en verden der traditionelt har været domineret af mænd. Forklaringen er, at hun fra lille af altid har kigget på stjerner sammen med hendes familie og fundet det spændende samtidigt med, at det er befriende at beskæftige sig med et felt, hvor politik, magt og stridigheder mellem mennesker er fuldstændigt ligegyldigt. Universet gør, hvad det gør, uanset hvordan vi opfører os på jorden. Men det giver stof til eftertanke, mener Majken B. E. Christensen, at det ikke lader til, at vi altid påskønner, hvor fantastisk og unik en planet, vi bor på.

I temaets ånd bød Mariager Fjord soroptimisterne på mange udgaver af hjemmelavede stjernekager og citronmåner til kaffen.

  

Moving the world to end hunger - FN

Som kontaktperson har Pia modtaget info-mail om den seneste indsamling: I 2017 indsamlede 29 danske SI-klubber tilsammen 154.987 kr. til Burkino Faso. Det betyder, at 485 skolebørn kan få et sundt måltid hver dag i et helt år. Det er fremgang fra tidligere år: I 2016 blev der indsamlet 124.125 kr. til 355 skolebørn og i 2015 97.193 kr. til 304 skolebørn.

Indsamlinger ved julemarkeder 

Klubben indsamlede over 10.000 kr. på julemarkeder i 2017 fra salg af juledekorationer, strikke- og hæklevarer, bagværk syltetøj mv. De indsamlede midler går til donationer til aktiviteter, der hjælper kvinder og børn. 

Donationer

Der er overført 500 kr. til Præsidentens Appel.  SI-præsident Mariet Verhoef-Cohen har valgt 'Women, Water & Leadership' som sit "10. December Appeal" projekt de næste to år. Projektet har til formål at øge bevidstheden om den vitale rolle, kvinder spiller som ligeværdige partnere på alle niveauer i vandsektoren.

Reden i Aalborg har sendt en ansøgning om støtte til at hjælpe udenlandske kvinder, der er lokket til Danmark og bliver misbrugt mod deres vilje. De har ansøgt om 5.000 kr. til små fornødenheder og til hjemrejsen. Der er særligt fokus på rumænske og thailandske kvinder. Bestyrelsen har valgt at give den lokale donation på 5.000 kr. til Reden.

Kvinders kamp for ligestilling

Jutta Bojsen-Møller var den første kvinde nogensinde, der hævede sin røst i Folketinget!

I november 2016 besøgte Anna Bojsen-Møller Hobro Bibliotek og holdte en spændende fortælling om sin oldemor, Jutta Bojsen-Møller, mor til 8 børn, aktiv i højskolebevægelsen og første formand for Dansk Kvindesamfund. Arrangør var SI Mariager Fjord med tilskud fra Kulturelt Samråd i Mariagerfjord Kommune.

Kvinders ret i Danmark og Mali

Lørdag den 6. juni stillede kvinderne i Mariager Fjord Soroptimistklub sig an ved Mariager Bibliotek for at fejre alle de rettigheder og muligheder, som kvinder og piger i Danmark har opnået på de seneste 100 år. Der blev klippet snore, skrevet sedler og bundet sedler på en snor med årstal som 1957, hvor forældre blev ligestillede som værger for deres fælles børn, 1982 hvor skattelovgivningen blev kønsneutral og 2011, hvor Danmark fik sin første kvindelige statsminister og mange flere.

   

"Det er tankevækkende at se det skrevet ned med årstal for de forskellige rettigheder, for det har været lang tid undervejs og der er fortsat ting at arbejde for – både i Danmark og i verden”, siger Pia Boisen, præsident for Soroptimisterne.

Forbipasserende fik mulighed for at komme med deres bidrag til guirlanden, og kunne købe kaffe og hjemmebagt kage til fordel for projektet ’Giv en pige ret’. Soroptimisterne sender de indsamlede penge til Mali, hvor piger ikke har en identitet, før de har identitetskort. Mange er så fattige, at de ikke har råd til at købe deres identitetskort, selvom det kan fås for 250 kr. De har derfor ikke ret til skolegang og uddannelse, eller til deres børn ved skilsmisse. Men med de indsamlede midler lørdag kan flere piger i Mali nu også få basale rettigheder, som kvinder i Danmark har haft i flere år.

Se mere på: givenpigeret.dk